Bespoke installations

Twilight Trees’ expertise in both interior and exterior design has become renowned throughout the industry and they have become key players in the bespoke installation market. Whether residential or commercial, they will exceed expectations and bring your space to life.

Boodles

“This is the most exciting thing that has ever happened to the outside of our shop, and dare I say it, the most adventurous thing ever to happen to a shop on Bond Street!”

James Amos, Director, Boodles

Bringing the Secret Garden to BOND STREET

The client:
Boodles: British Jewellers of exception since 1798.

Location:
Boodles, Old Bond Street, London

The background:
Boodles created a collection of breath-taking jewellery inspired by the new 2020 film ‘The Secret Garden’. The film adaption of the timeless best-selling novel by Francis Hodgson Burnett starred Colin Firth & Dame Julie Walters and premiered on Sky.

The brief:

  • To dress the shopfront in order to attract attention to the store on Bond Street and to coincide with the launch of the new collection
  • To increase footfall
  • To create a memorable experience
  • To encourage social media exposure

Achieved look:
The finished product was one that made spirits soar. A true shot of sunshine. The laburnum was of exceptional quality and tumbled around the window as well as having petals incorporated into the window displays themselves.

The handcrafted tree trunk wound up the side of the shop front and gave an illusion of the display growing from the street itself.

The Secret Garden artwork stretched up the whole building and together they made an outstanding display which by far surpassed its initial brief and hit social media screens far and wide.

The inspiration:
In the film there’s a truly magical scene where the children run through an amazing corridor of laburnum arches. We’ve used white and yellow diamonds to evoke their beautiful flowers. When I saw the finished suite for the first time, I really did think that it felt just like sunshine.

Rebecca Hawkins, Boodles Head of Design

The Cowshed

“ “WOW, Susie, what a fantastic result. We are delighted. You have brought to life everything we envisioned and more! Thank you and the team for doing such a fabulous job with no fuss and big smiles! We are looking forward to working with you again soon”

 Sue Mountford – Managing Director, TeamITG

Biophilic transformation of a working space

The client:
Team ITG. A technology led marketing business with over 1000 staff spread amongst offices in London, Birmingham, New York and Amsterdam.

The space:
‘The Cowshed’ is a design led, inspirational working hub based in the heart of the Warwickshire countryside. The client has invested in making this workspace multi-functional, aesthetically pleasing and a desirable place for productivity, creativity and wellness.

Pods were installed to add a fun, collaborative work zones. Wooden floors, Crittall windows & bold copper dome lighting give the feel of a contemporary / industrial interior.

Hot colours, variable textures and the use of warm pink neon have created a vibrant and eclectic space.

The brief:

  • To create an irregular green canopy to mark the walkways.
  • To bring the level of the ceiling down to help the acoustics.
  • Soften the interior and create the wow factor.
  • For all foliage to be touching to symbolise connectivity. ‘Stronger Together’

The build:
Chosen Tree: The Hornbeam

This was a technically challenging build as it was very important to the client that all of the respective trees and the canopy were touching.

The build combined a mixture of two large fabricated and very realistic mature trunks that wrapped around and disguised the supporting metal columns within the building. The other four ‘younger’ trees comprised of real preserved and treated wooden trunks. Hornbeam foliage was used to create an irregular natural canopy.

The finished project:
By adding some carefully ‘planted’ trees and a ‘growing’ hornbeam canopy that sits under the hanging lights, the key components of the interiors are cleverly tied in together and help create a cohesive and exciting visitor experience.

Wrapping the metal columns with the fabricated hand painted molded hornbeam trunks softened the interior. The canopy aided the acoustics and helped create directional walkways as well as brining down the perceived ceiling heights.

Burlington Arcade

“These trees are truly magical and certainly get you in the Christmas spirit!"

Trupti Shah, Arcade Director & Brand Manager

Adding Christmas sparkle to an iconic arcade

The client:
Motcomb Estates, Burlington Arcade

The brief:

  • To create a magical walkway with a more contemporary feel than previous years to attract a more design-led, cosmopolitan and international clientele.
  • To increase footfall
  • To create a memorable experience to encourage visitors to spread the word and encourage social media activity.
  • To ensure that the trees didn’t restrict the walkway or shop
window displays.

The setting:
This iconic shopping arcade in the heart of London’s Mayfair is described as ‘the jewel in Mayfair’ and welcomes up to 4 million visitors a year. At 179 metres long, the beautiful covered shopping arcade remains one of the longest in Britain and has 46 luxury boutiques. Built in 1819 but updated many times, Burlington Arcade is a slice of ornate Regency architecture.

The space:
Intricately detailed arches span its entire length, separating each of its 17 bays, while light floods in through a vaulted glass ceiling. 

Achieved look:
A long row of sparling trees gave the arcade a classic and sophisticated look at Christmas and one that was completely new for this staunchly traditional arcade. The trees stretched the whole length of the arcade and it created an almost tunnel of twinkling trees. This was accentuated by the new and intricately designed floor which was designed to combine both tradition and modernity.

Resulting business:
Burlington Arcade had a feature display that was talked about across the world. It was shared across social media, footfall increased, as did resulting sales. All tenants were satisfied that their display was representative of the arcade and it’s objectives and brought in desired ROI.

Twilight Trees created a tree specifically for the arcade, which has consequently become one of Twilight Trees’ best sellers.

The relationship became a long-standing one and Twilight Trees decorated the arcade for Christmas for four consecutive years.

These trees are truly magical and certainly get you in Christmas spirit!
Trupti Shah, Arcade Director & Brand Manager

Bougainvillea for residential client

“AMAZING. No other words necessary"

Private client

A custom made tree to add colour and interest

The client:
Private client

The brief:
To add colour to the kitchen – there were initial thoughts of a blossom tree but the client was open to suggestions. The client wanted to create the illusion of bringing the height of the ceilings down and make the room feel more cosy.

The setting:
Panoramic views across the British countryside with floor to ceiling windows that make the most of the surrounding landscape.

The space:
Exposed wooden beams creating a natural ‘pergola’.

Existing feature accessories:
Large copper planters with complementary light fittings. Upholstered chairs in tan and fuchsia.

Achieved look:
The interior installation worked seamlessly with the large-scale natural vista. The team created a fresh and natural looking feature that worked beautifully within the room. The combination of wood and complimentary wooden colour tones worked beautifully with the pop of colour, fresh greens and sleek design elements. The colour was vibrant and bold and the quality of the foliage was second to none.

The overall finish was extraordinary beautiful. Bougainvillea appears to grow effortlessly out of the feature planters and wind naturally up the pergola forming a canopy over the dining table. This is also replicated in the hallway where two planters create natural features out of the adjoining doorways.

Roku Gin

“Having lasting genuine brand interactions is how we build brand advocacy and love. The House of Suntory install at Harbour Hotel Southampton has helped us to gain a semi permanent menu listing driving volume for our products.”

Rosanna Cranfield, Customer Activation Manager

A blossom canopy to celebrate Sakura

The client:
Edrington Beam-Suntory, on-trade team for Roku Gin, who work closely with the country’s best bars, pubs and restaurants to provide access to their premium brands and create experiential events for consumers.

Venue:
HarBAR on 6th, Located in the Yacht Haven of Maritime Walk, Ocean Village Southampton. It has a modern rooftop bar overlooking the harbour attracting an ABC 1 audience from the local area. It has a turnover of £11.16 million (2018).

Collaborative mission:
• Brand activation for Roku Gin
• Increase footfall for the hotel
• Creating a memorable experience to encourage WOM
• Social media exposure – ‘Instagrammable’

Design brief:
Create a blossom canopy installation to celebrate Sakura (Japan’s Cherry Blossom Season)

The results:
• Sales of Roku, went up 20% in first 2 days
• Footfall to bar significantly increased
• Social media engagement for both the client and the venue saw a dramatic spike

Shopping Cart